ДІЄТА ДОНОРІВ

В день здавання крові і напередодні, забороняється вживати спиртні напої (горілку, вино, пиво) та палити. Навіть невелика доза алкоголю може принести шкоду хворому, якому буде перелита кров такого донора. Особливо може зашкодити ця доля алкоголю організму хворої дитини.

Їжа, яку споживає донор напередодні (за дві доби до донації) або в день здавання крові, не повинна містити жири (масло, молоко, вершки, морозиво, сало, жирне м’ясо, яйця, тістечка, торти, салати з олією, майонезом). Напередодні ввечері донор може вживати легкий ужин (десь о 18 годині) і нічого не вживати до ранку.

Надлишок жиру в донорській крові може викликати у хворого лихоманку, слабкість, підвищення температури. Напередодні здавання крові, донору рекомендується: нежирне м’ясо, відварні крупи, макарони, хліб, кисіль, соки, солодкий чай, мінеральна вода, варення, овочі, фрукти.

Безпосередньо перед здаванням крові (плазми) донор одержує чай з білим  хлібом або печивом. Після здавання крові (плазми) донор одержує калорійний обід.